Ilona Havlová, Vratislavice nad Nisou

Od roku 2014 již nebudete platit daň z převodu nemovitosti!

27.11.2013 13:40

Zní to krásně, ale ve skutečnosti je to trochu jinak.  Daň z převodu nemovitosti byla přejmenovaná na daň z nabytí nemovitých věcí.

Není to ale jediná změna. Při nabytí koupí nebo směnou se účastníci mohou smluvně dohodnout, že poplatníkem daně je nabyvatel nemovitých věcí, dosud byl poplatníkem vždy pouze převodce. Pokud zůstane poplatníkem převodce, nabyvatel bude ručitelem, stejně jako dosud. Nabyvatel v pozici poplatníka bude mít lepší vyjednávací pozici se správcem daně než v pozici ručitele a zároveň bude mít jistotu, že byla daň uhrazena. V kupní ceně by se zaplacená daň měla zohlednit.

Co se týče základu daně, ten by měl být ve většině případů nižší. Jedním z důvodů je, že již nebudeme srovnávat sjednanou (kupní) cenu ke  100 % zjištěné (znalecké) ceně, ale pouze k 75 % zjištěné ceny. Daň se bude jako dosud odvádět z ceny vyšší.  Další novinkou je, že si můžeme od takto "srovnané" ceny odečít výdaje zaplacené za vyhotovení znaleckého posudku. To dosud nebylo možné.

Pro ty, kdo nebudou chtít ztrácet čas znaleckým posudkem je zde ještě jiná možnost a to použít místo ceny zjištěné tzv. směrnou hodnotu, také bude stačit jen 75 %. Směrná hodnota je hodnota zjištěná správcem daně, která vychází z cen nemovitých věcí v místě a čase při zohlednění druhu, účelu, polohy, stavu, stáří, vybavení a stavebně technických parametrů nemovité věcí. Podle informace správce daně by se měla v polovině února objevit na webu finanční správy kalkulačka, která směrnou hodnotu vypočte.

A ještě co se týče výše zdanění, zůstalo stejné 4 %.

 

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Ing. Ilona Havlová Krajová 785
Liberec 30 - Vratislavice nad Nisou
463 11
+420 604 909 721
+420 485 160 868